Skip to main content

Investeren in energiebesparing en duurzame energie is pas écht duurzaam ondernemen. Met ledverlichting bijvoorbeeld of een eigen energiebron zoals zonne-energie. De Nederlandse overheid stimuleert duurzame initiatieven van ondernemers en vastgoedeigenaren met subsidie om te zorgen dat de investering zich in redelijke termijn terugverdient. Wat zijn de kosten voor energiebesparingsmaatregelen en voor duurzame energie? En welke financieringsmogelijkheden zijn er?

Investeren in duurzame energie

Investeren in energiebesparingsmaatregelen of duurzame energie is in sommige gevallen verplicht. Deze regelgeving is vastgelegd in de Wet Milieubeheer en in het Klimaatakkoord uit 2019. Denk bijvoorbeeld aan de Erkende Maatregelen Lijst (EML) of aan de regelgeving uit de BENG. Maar investeren in energiebesparing of in duurzame groene energie kan ook voor elke ondernemer of vastgoedeigenaar financieel interessant zijn! Zo kan een besparing bij de overstap op ledverlichting bijvoorbeeld al snel oplopen tot 50 procent van de energiekosten voor verlichting en bieden eigen zonnestroominstallaties de kans om op termijn extra inkomsten op te leveren door drastische besparingen op de energierekening en verkoop van de eigen zonnestroom. De investering wordt vaak gesubsidieerd vanuit de overheid, die hiermee duurzame initiatieven van ondernemers en vastgoedeigenaren wil stimuleren.

Kosten duurzamer gebouw

De kosten voor een duurzamer gebouw lopen uiteen van enkele honderden tot tienduizenden euro’s. U kunt zich voorstellen dat het verduurzamen van een bedrijfspand met vijf loodsen en drie magazijnen een ander kostenplaatje met zich meebrengt dan de verduurzaming van een klein kantoorpand. In ons haalbaarheidsonderzoek zetten wij alle kosten en baten uiteen en maken we één of meerdere business cases op maat.

Samen met ons investeren in energiebesparing of groene energie?

WijDuurzaam is een groep van professionals die MKB-bedrijven en vastgoedorganisaties hierbij begeleidt: denk aan hout- of metaalbewerkende bedrijven, kantoorcomplexen, laboratoria, zorginstellingen en distributiecentra.

WijDuurzaam biedt fullservice voor bedrijven die willen investeren in energiebesparing en duurzame energie. Samen brengen we de mogelijkheden, de kosten, de terugverdientijd en de financieringsmogelijkheden in kaart.

Wilt u als MKB-bedrijf of vastgoedeigenaar investeren in een duurzamer gebouw? Plan dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met onze adviseurs, of neem contact op voor meer informatie.

WijDuurzaam
Telefoon: 06-10688913
Ludekenskamp 15
8014 ER Zwolle
E. mail@wijduurzaamadvies.nl